Koronavirus je utjecao na brojne industrije i promijenio ekonomsku sliku cijelog svijeta. Neke grane prošle su lošije kao primjerice nesretni ugostitelji koji su u trenutcima očaja planirali i otvoriti kafiće iz protesta, dok su neke prošle relativno netaknuto, kao što su neke esencijalne djelatnosti. Naravno, uz gubitke koji su uzrokovani generalno lošijom financijskom situacijom cijele populacije u prosjeku. U današnjem članku analiziramo kako je FMCG industrija preživjela (i preživljava) korona-krizu i koji su pobjednici i gubitnici.

Rast na različitim tržištima

Ne može se reći da FMCG sektor nije osjetio posljedice, posebice tijekom ljeta kad se očekivala povećana prodaja, ali te posljedice su u usporedbi s ostalim sektorima bile neznatne. Štoviše, na različitim tržištima, FMCG je čak doživio i porast. U Južnoj Americi, kupci su potrošili 11 milijardi više na FMCG, a lockdown je potaknuo rast e-kupovine koja je porasla za čak 4% što je porast koji se nije očekivao do sredine 2023. godine. U Kini je broj kupaca porastao kod 19 od 22 najvećih kompanija, za ukupno 82 milijuna kupaca.

U oba slučaja, e-kupovina je potaknula rast jer se sve više kupaca okrenulo online kanalima. To je ujedno dovelo i do povećanja tržišta u manjim gradovima kojima su pojedini proizvodi postali dostupniji. A Hrvatska? I domaće FMCG tržište unatoč slabijoj turističkoj sezoni doživjelo je porastod 1,6%.

Pobjednici i gubitnici

Međutim, pogrešno je promatrati tržište robe široke potrošnje kao jedinstveno, s obzirom na to da su pojedine kategorije ostvarile znatno veće uspjehe, dok su neke ipak bile u padu karakterističnom za druga tržišta.