Za 38% vlasnika restorana, povećanje lojalnosti gostiju primarni je digitalni objektiv u poslovanju, i to s dobrim razlogom.  Čak 45% gostiju odabrat će restoran ako pripadaju loyalty programu tog restorana.  Isto vrijedi i za kafiće, a popularni lanac Starbucks ima čak 13 milijuna aktivnih korisnika u loyalty programu i iz godine u godinu ostvaruje milijunski rast baze lojalnih kupaca. Razlog je jednostavan – loyalty program izaziva osjećaj poznatosti i bliskosti, a kad se uspoređuju dva slična objekta, gosti će radije izabrati onaj s loyalty programom jer znaju da će jednom u budućnosti biti nagrađeni za svoj posjet.

Osim što se povećava vjerojatnost da će posjetiti objekt, lojalni kupci troše 67% više od novih kupaca! Ujedno se povećava i vjerojatnost da će dovesti još nekoga u program za 73%, a samim time i u kafić, čime se proširuje i poslovanje. Loyalty programi u digitalnom obliku izrazito su korisni i za praćenje statistika o ponašanju gostiju – kad najčešće dolaze, kakve narudžbe najčešće uzimaju i slične podatke koji Vam mogu pomoći u kreiranju personaliziranih ponuda i notifikacija gostima kako bi ih privukli u pravom trenutku!

Greške kod loyalty programa

Naravno, nisu svi loyalty programi jednako učinkoviti, a ono što je potrebno izbjeći je da je gostima veći napor sudjelovanja od prednosti koje sudjelovanjem dobivaju. To je najčešće slučaj kad je program prestrog, odnosno bodovi se skupljaju presporo ili postoji strog minimalni limit koji je potrebno potrošiti da bi se ostvarile pogodnosti. Nadalje, jednaka stvar može se dogoditi ako su nagrade preograničene – npr. ako je loyalty na