Bliži nam se još jedna sezona, a ove godine neizvjesnije je nego ikad kako će izgledati. Pandemija se nastavila i u 2021. godini, ali ovog puta zemlje su spremne i ovog puta sezonu čekamo uz cjepivo što bi moglo uvelike promijeniti neke stvari.

Hrvatska kao sigurna destinacija

Za sve više putnika, sigurnost je među top prioritetima kad je riječ o putovanjima. Prošlog ljeta su i Talijani kao i mnogi drugi turisti putnici, pri odabiru cilja putovanja na prvo mjesto stavili sigurnosne razloge (njih čak 81%). Pritom je najvažniji stupanj procijepljenosti, što je za Europu problem zbog zastoja u nabavci cjepiva i toga što je naručena najveća količina cjepiva Astra Zeneca koje se pokazalo nešto manje učinkovitim od ostalih.

Ipak, cijepljenje je krenulo i postepeno se ubrzava, a uskoro će početi i cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje bit će uključeni i sezonski radnici. Nakon toga, čim prije ni se počelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača, stoga bi Hrvatska ipak mogla biti sigurna destinacija unatoč trenutnim brojkama.

Putovanja se već planiraju

Prema najnovijim istraživanjima, preko pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021. Istraživanje pokazuje da je kod 48% ispitanika osjećaj optimizma u vezi s planiranjem putovanja vezan uz cjepiva protiv COVID-19. S obzirom na to da je Hrvatska omogućila ulazak turistima uz potvrdu o cijepljenju, za vjerovati je kako će sigurno biti jedna od destinacija na meti europskih turista ove godine.

Štoviše, zemlje u kojima stanovnici pokazuju najveću vjerojatnost za putovanjem do kraja ljeta su Poljska, Italija, Austrija, Njemačka i Nizozemska, koje su gotovo sve unutar automobilske udaljenosti od Hrvatske i predstavljaju neka od naših najvećih tržišta u prethodnim sezonama. Samim time, Hrvatska se u istraživanju našla u top 10 zemalja koje se planiraju posjetiti ovog ljeta!

Što nas čeka?

Iako je situacija neizvjesna, razloga za optimizam ima, a bez obzira na to u kolikoj mjeri će sezona biti uspješna, jedna stvar je sigurna – na ljeto će na hrvatskim ulicama, naročito diljem Dalmacije i Istre biti znatno više prolaznika nego u bilo kojem drugom periodu godine. Ne treba propustiti priliku za oglašavanje, jer bez obzira na to kakva bude sezona, bolja prilika do kraja godine teško da će se ukazati.