Danas nam je prvi april, dan kad se svi natječu tko će smisliti bolju i originalniju šalu i podvalu. Međutim, što kad su šale jednostavno toliko dobre da natjeraju ljude da se od silnog uzbuđenja zapravo uozbilje i prime posla? Ili kad su jednostavno toliko lude da stvarno mogu i uspjeti? U nastavku donosimo top 5 proizvoda koji su nastali kao šale!

Slanina alarm

Tko se ne želi buditi uz miris hrskave slanine? Iako ovaj proizvod definitivno spada u skupinu toliko ludih da mogu uspjeti, a ne toliko korisnih da prestaju biti šala, ipak je postao istinit. Nakon što je ismijan u popularnoj investitorskoj emisiji Shark Tank, desetak godina kasnije postaje ni više ni manje nego – aplikacija za iPhone. Naravno, s obzirom na to da vaš iPhone nije od slanine, dolazi s povezanom napravom koja će vas umjesto pijetla probuditi mirisima svinje u najslasnijem obliku.

Mapa štakora

New York i štakori – name a more iconic duo. Upravo zato, 2007. godine Cnet se za prvi april našalio osmislivši fiktivnu aplikaciju Ratatattle preko koje bi posjetitelji restorana mogli ”cinkati” da su vidjeli štakora. Ono što je trebala biti šala koja će pogoditi žicu svih stanovnika koji su se barem jednom susreli sa štakorom za vrijeme večere, zapravo je bila sjajna ideja usvojena od strane gradskog zdravstvenog odjela već godinu dana kasnije, što je dovelo do formiranja online portala na kojem korisnici mogu prijavljivati probleme s glodavcima što olakšava provođenje inspekcija, a korisnicima je ujedno dostupna i crna lista restorana s malim crnim nametnicima.

Text ‘n’ walk

Koliko vas se zamalo zabilo u rasvjetni stup na ulici jer ste upravo pisali poruku ili e-mail? U redu je, ne morate priznati, ali svi znamo istinu. Zna to i ekipa iz Pocket-Linta koji su za prvi april osmislili aplikaciju Txt ‘n’ Walk pomoću koje bi mobitel u pozadini pružao live feed okoline preko kamere za vrijeme tipkanja. Ovaj put nije trebalo proći 10 godina, već sljedeći mjesec izašla je aplikacija Email ‘n’ Walk koja pruža upravo tu funkcionalnost!

iPhone

OK, iPhone možda ne pripada u potpunosti na ovu listu jer bi sigurno nastao i bez šale, ali priča je svejedno vrijedna spomena. Naime, još davne 2004. godine dok je Apple dominirao MP3 tržištem sa svojim iPod-om, Pocket-lint (da, opet oni) se odlučio našaliti kako Apple izbacuje dodatak za iPod koji će mu omogućiti da funkcionira kao telefon. Tad još nisu ni znali da zapravo predviđaju budućnost jer svi znamo što je bilo tri godine nakon i kako je cijela priča završila.

Pokemon Go

Konačno, nemoguće je ne spomenuti ovaj fenomen koji generira milijarde dolara profita. Dok je Niantic još radio za Google, za prvi april napravio je Google Maps Pokemon Challenge, što je zapravo bio sloj na Google Mapsu s Pokemonima na različitim lokacijama. Tko ih uspije skupiti sve, bit će vrijedan posla u Google-u bila je ideja šale, ali u konačnici je Niantic postao vrijedan posla u suradnji s Nintendom i dvije godine kasnije razvio svoju šalu u globalni fenomen Pokemon Go s preko 100 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i milijardama prometa.

Iako nisu svi ovi proizvodi baš toliko zaživjeli kao iPhone i Pokemon Go, a neki su ipak još uvijek nekakva verzija šale, pouka je da se inspiracija za nešto revolucionarno može pronaći na najčudnijim mjestima. Tko zna, možda i naše prošlogodišnje naglavne reklame jednog dana zažive :D