Pulski filmski festival najstariji je filmski festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Njegova povijest seže još u 1954. godinu kad je nazvan jednostavno Filmskim festivalom, a 1958. godine dobiva naziv Festival jugoslavenskog filma i ubrzo postaje najvažniji nacionalni filmski festival u SFR Jugoslaviji. Razvio se tako u periodu u kojem na našim područjima nije bilo sličnih kulturnih događanja, osim Dubrovačkih ljetnih igara osnovanih 1950. godine.

Tijekom sljedećih desetljeća festival postaje međunarodno poznat, a posjećuju ga imena poput Orsona Wellesa, Sophie Loren, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor i Yula Brynnera. Na festivalu su se filmovi natjecali za nagrade po uzoru na Academy Awards, ali festival je često služio kao lansirno mjesto za nove filmove prije nego što su prikazivani u kinima širom zemlje, pa je tako za razliku od Akademijinih nagrada festival obično označavao početak nove sezone za filmaše, a ne njezin završetak.

Festival se nije održao samo 1991. godine zbog početka rata, a ponovno je pokrenut 1992. kad dobiva današnje ime, a ujedno logičnim slijedom događaja postaje potpuno posvećen hrvatskim filmovima, iako s godinama dobiva i međunarodni program.

Danas je to najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja tijekom niza festivalskih događanja. Festivalski programi redovito se održavaju na nizu gradskih lokacija i plijene veliku pozornost brojne publike.

Festival se održava od 17.07.-24.07. čime je ujedno smješten i u jednom od najposjećenijih perioda turističke sezone i pretvara Pulu u idealnu lokaciju za oglašavanje u tih tjedan dana održavanja.